05-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wytwarzanie wina jest głęboko zakorzenione w kulturze gruzińskiej. Jego początki sięgają czasów narodzin państwa gruzińskiego, a dzięki wielowiekowej tradycji starożytna produkcja znakomitego wina jest na stałe wpisana w dziedzictwo kulturowe kraju.
Kraina winem płynącaW samym sercu doliny rzeki Alazani położone jest największe i najważniejsze miasto regionu Kakheti - Telawi. Właśnie tutaj w 1915 roku została założona „Telawska piwnica win”. W tej bajkowej dolinie, rozciągającej się na 110 km z północnego zachodu na południowy wschód, od pasma Dużego Kaukazu aż do grzbietu Cyw-Gomborskiego, znajduje się urodzajny region - Kakheti, znany ze swoich starych tradycji wyrobu wysokiej jakości . Kakheti jest największym winiarskim regionem Gruzji. 22,5 tys. hektarów winnic, położonych jest na wysokości 250 - 650 m nad poziomem morza, są one równo podzielone na uprawę czerwonych i białych odmian winogron. Region ten historycznie dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie.
Wyjątkowe warunki uprawyW regionie Kakheti dominują aluwialne, gliniasto-kamieniste grunty osadzone na wapiennej skale. Klimat panuje tu zmienny - od wilgotnego podzwrotnikowego do kontynentalnego. Jest on uwarunkowany przez wpływ gór Wielkiego Kaukazu, z lewego brzegu rzeki Alazani oraz łańcucha gór Cyw - Gombori. Zimne powietrze spływające z lodowców Kaukazu do doliny kształtuje mikroklimat otoczenia, który sprzyja uprawie winorośli. Duże różnice temperatur między dniem a nocą zapewniają idealne warunki dla dojrzewania winogron.