30-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W tym roku, podobnie jak w ubiegłym większość Polaków planuje wyjazdy wypoczynkowe. Najchętniej wyjeżdżamy na 7 do 10 dni. Planując wakacje za granicą najczęściej wybieramy Hiszpanię. Tam na turystów czeka piękna pogoda, plaże, zabytki i wspaniała hiszpańska kuchnia pełna charakterystycznych potraw.
Najbardziej znaną hiszpańską potrawą z owocami morza jest paella. Potrawa ta pochodzi z Walencji i występuje w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, który jest wykwintną, ale bardzo drogą przyprawą, którą jednak z powodzeniem można zastąpić kurkumą. Do ryżu można dodawać , drób lub warzywa, które podsmaża się i gotuje razem z ryżem. Na koniec przyprawiamy i solimy do smaku. Najbardziej charakterystyczny dla tego dania jest sposób przygotowania w ogromnej patelni w dwoma uchwytami, którą w swojej kuchni ma każda pani domu w Hiszpanii. Zwyczajowo danie to powinno się jeść wprost z patelni co tworzy niepowtarzalny klimat wspólnych posiłków.
Inne przysmaki, z których słynie Hiszpania to tapasy, chłodniki, owoce morza, najróżniejsze mięsa, , pomidory i jedyna w swoim rodzaju surowa szynka. Charakterystyczne dla tego regionu przyprawy to , oregano, estragon, kolendra, szafran, czosnek, gałka muszkatołowa i cynamon. Kuchnia hiszpańska jest lekka, zdrowa i niesamowicie smaczna. Hiszpania to raj dla smakoszy owoców morza u ryb. Są tam dostępne najsmaczniejsze dary mórz w naprawdę przystępnych cenach.
W restauracjach szczególnie warto spróbować tuńczyka błękitnopłetwego, to ten sam gatunek ryby, której ceny na nocnych targach w Nowym Jorku czy aukcjach w Tokio sięgają setek tysięcy a nawet milionów dolarów. Oczywiście, znajdziemy go w eleganckich lokalach, ale naprawdę warto się na niego skusić. Doskonałe, ogromne krewetki, ostrygi, małże i langustynki dostępne są powszechnie.
Appetita